PVDA Menen reageert op de advertentie van Open VLD Menen over “De Piramide”

Met enige consternatie lazen wij enkele dagen terug het standpunt van Open VLD Menen over de nieuwe huisartsenpraktijk “De Piramide”. De nieuwe praktijk zou de vrije keuze van patiënten tegengaan, “kansarmen aantrekken naar Menen”, noem maar op.

Als partij vinden wij het een uitstekend initiatief dat er in Menen een eerstelijns-gezondheidscentrum komt. Gratis kwalitatieve gezondheidszorg voor alle inwoners van onze stad is een stap in de goede richting. Het is dan ook volledig incorrect om te zeggen dat gratis gezondheidszorg het consumptiegedrag van patiënten doet toenemen. Het is zelfs wenselijk om doktersvisites bij de huisarts niet uit te stellen, zo kunnen problemen tijdig worden opgespoord en aangepakt in eerstelijnszorg alvorens ze moeten behandeld worden door specialisten in ziekenhuizen (waar de kosten voor de gemeenschap veel hoger liggen). Ook hebben deze centra aandacht om preventief op te treden en zo een nog grotere kost voor de samenleving tot een minimum te beperken (rookstopsessies, sessies rond gezonde voeding, bewegingstips, ergonomie,…). 

Stellen dat deze centra te duur zijn is geheel onjuist. Ze zijn de investering zeker waard. 
Doordat verpleegkundigen en artsen nauw samenwerken is er ook een beter contact tussen de verschillende zorgverstrekkers, dit komt de patiënt enkel ten goede. Het is inderdaad spijtig dat andere zorgverstrekkers niet worden toegelaten aansluiting te vinden tot het centrum. En dit kan bepaalde problemen stellen voor de zorg van een aantal patiënten. Om daarvoor het kind met het badwater weg te smijten is echter te veel van het goede.


Gratis gezondheidszorg zou voor de bevolking van Menen een gunstige maatregel zijn in de strijd tegen kansarmoede, geen aantrekking voor kansarmen. Gezondheidszorg is een middel om mensen uit de kansarmoede te houden, mensen nodeloos op kosten jagen is niet wat zorgverstrekkers willen.  We moeten af van een prestatiegerichte gezondheidszorg en overstappen op een forfaitaire vergoeding voor zorgverstrekkers. Enkel moet nagedacht worden hoe vrije zorgverstrekkers geïntegreerd kunnen worden in een concept van ELG, op dit moment worden ze naar de zijlijn geduwd, er is geen alternatief voor hen. 

Contact:
PVDA Menen: Peter Degand
0497 37 67 37 – menen@pvda.be