#zorgvoorelkaar: interview met Karima uit Oostende

De komende dagen en weken willen we West-Vlamingen die mee helpen de Corona klein te krijgen en die voor mekaar zorgen extra in the picture zetten: vandaag publiceren we het verhaal van Karima uit Oostende.

Dag Karima. Wij kennen elkaar natuurlijk want jij bent ook lid van een van de basisgroepen van PVDA Oostende. Maar stel je toch nog maar eens voor.

Hallo, ik ben Karima, ik ben mama van drie dochters. Ik woon samen met mijn man al tien jaar in Oostende. Ik heb de Koerdische nationaliteit en ben afkomstig uit Noord-Syrië (Rojava). Ik werk in een kledingzaak. Maar als gevolg van het Corona-virus is de winkel nu ook gesloten.
I
k ben eveneens de voorzitter van de Koerdische vereniging in Oostende. Het is onze bedoeling samen met Oostendenaars activiteiten te ondernemen rond cultuur, muziek en feesten.

Karima, wat vind jij van de Corona-crisis en van de maatregelen die wij moeten volgen van de regering?

Ik vind het goed dat de regering, zeker in vergelijking met Italië of Spanje, redelijk snel gehandeld heeft. Dan hebben wij op dat vlak misschien iets bijgeleerd. Je moet snel strenge maatregelen nemen. Ik ben tevreden dat er ook beslissingen zijn genomen waardoor mensen enkel met het eigen dichte gezin mogen wandelen in het park, fietsen of sporten. De mensen moeten goed weten dat, als we buitenkomen, het niet enkel voor onszelf gevaarlijk is, maar ook voor de mensen naast ons, familie, vrienden en kennissen. Als wij contact hebben met hen brengen we hun leven ook in gevaar. Daarom zijn die maatregelen zo belangrijk. Wat ik wel betreur en wat vermeden had kunnen worden, is dat er niet voldoende materiaal is om de mensen te beschermen : mondmaskers, handschoenen, ...

Dankjewel Karima, ik ben ook benieuwd wat jouw vrienden en familie van de maatregelen vinden?

Wij hebben bijna elke dag contact met onze familie, vrienden en kennissen. Via sociale media of gewoon eens bellen. Iedereen zit natuurlijk met de vraag: wat gaat er morgen gebeuren, wordt het erger, wordt het beter? Niemand vindt de maatregelen te streng want iedereen beseft dat het niet zo snel opgelost zal zijn. De mensen blijven thuis, tenzij voor iets belangrijks zoals eten kopen of naar de apotheek gaan. Of om als vrijwilliger de boodschappen te doen voor een oudere persoon. Op zulke moeilijke momenten is het voor iedereen behelpen. Maar iedereen begrijpt de ernst van de situatie.

Karima, ik kan me voorstellen dat mensen die nog niet zolang in België wonen nog niet genoeg Nederlands kennen om alles te begrijpen. Ik heb gehoord dat jij daar een oplossing voor hebt. Kan je mij daar iets meer over vertellen ?

Veel mensen kennen al wat Nederlands maar hebben bijvoorbeeld Facebook in hun moedertaal of begrijpen niet alles wat op de Nederlandstalige TV of in de kranten wordt gezegd. Hoeveel doden er zijn, wat minister van volksgezondheid Maggie De Block heeft gezegd, … Op zo'n moment is het belangrijk dat er samenwerking is. Ieder op zijn of haar manier. Ik doe het op de mijne zodat iedereen het begrijpt. Vergeet ook niet dat de lessen Nederlands ondertussen gestopt zijn ...

Hoe doe jij dat dan? Dus jij vertaalt naar het Arabisch en het Koerdisch. Ik veronderstel dat je dat op Facebook plaatst?

Ja, ik volg het nieuws en wijzigingen of updates vertaal ik voor mijn Facebook-contacten. Ook heb ik een Whatsappgroep. Zodat iedereen duidelijk kan begrijpen wat er veranderd is t.o.v. de dag ervoor bijvoorbeeld. Ik vertaal ook interessante achtergrondartikelen naar het Arabisch en zet die ook in de groepschat. Veel mensen kennen nog niet zo goed Nederlands en zo zijn zij ook op de hoogte.

Bereik jij zo veel mensen?

Ik ken veel mensen, de meesten spreken Arabisch en zij komen geregeld met vragen naar mij als iets niet duidelijk is. Dan heb ik ook nog een privégroep met voornamelijk Koerden. Mensen die hier soms nog niet lang wonen. Voor hen is Nederlands soms nog te moeilijk om alles mee te krijgen. Soms lezen ze ook slechte vertalingen. Ik hou ook contact via de telefoon met mensen die weinig contact hebben met anderen.

Karima, ik vind dat jij prachtig werk doet en solidariteit hoog in het vaandel draagt. Maar dan bedenk ik ook … Kunnen we zoiets niet van de overheid, van de Stad Oostende, verwachten ? Heb jij weet van initiatieven vanuit de overheid om mensen die een andere taal spreken en het Nederlands nog niet zo goed machtig zijn, op de hoogte te brengen ?

Er is info te vinden op sites van de overheid maar daarvoor moet je al goed met een computer kunnen werken. En sommige mensen zijn analfabeet in eigen taal. Het is ook niet altijd begrijpelijk uitgelegd. Deze rol probeer ik te vervullen. Ik vertaal niet alleen maar leg het ook begrijpelijk uit. Ik merk wel dat de boodschap beter aankomt met filmpjes dan met tekst.

Karima, dat klopt helemaal wat jij zegt. Ik vind het fantastisch dat jij dat doet. En ik ben zeker dat er nog veel mensen zijn zoals jij, die dat dan ook doen voor hun taalgroepen. Wat kan ik doen om ook te helpen?

Wat wij samen doen is altijd beter. Als je iets interessants leest, stuur het dan door naar ons. Zodat we allebei onze contacten bereiken. En praat erover met je buren, met iedereen. We moeten allemaal de boodschap verspreiden om voorzichtig te zijn en afstand te houden. Samen lossen we dit op!

Ik hoor het : “Samen sterk. Tous ensemble.” Op die manier komen we uit deze crisis. Karima, heel erg bedankt. Ik vind het ook fantastisch dat je deze tekst wil vertalen naar het Arabisch, zodat ook deze mensen de info meekrijgen. Karima, wou jij nog iets zeggen ter aanvulling ?

Nee, ik wil jou ook bedanken voor dit interview. Samen zijn we inderdaad sterk. Het Coronavirus is een grote uitdaging maar door samen te werken krijgen we het klein. Ik vind initiatieven zoals mondmaskers naaien prachtig. Jammer dat ik geen naaimachine heb ... Momenteel werk ik niet , dus ik heb tijd en energie om mijn steentje bij te dragen, op mijn manier. Help elkaar, denk aan andere mensen. Dan is het makkelijker voor iedereen. Samen sterk en Corona kleiner maken!

Fantastisch gezegd Karima! Dankjewel voor dit interview.

Schrijf als eerste een reactie

Gelieve je mail te bekijken voor een link om je account te activeren.

Doe je mee?