Bekaert schrapt 281 jobs om winstmarge te verhogen van 5 naar 10%

De PVDA eist een snelle invoering van een Wet Inbev die afdankingen moet verbieden in winstgevende bedrijven

Generaties werknemers hebben met zware fysieke- en ploegenarbeid Bekaert tot een wereldwijde multinational gemaakt. De familie Bekaert heeft daarmee een fortuin opgebouwd van 914 miljoen euro en staat zo op nr. 29 van de rijkste Belgen.

Bekaert had verleden jaar een winst van 210 miljoen euro, dat is een rendement van 5%. Maar De Graeve en Taylor hebben de aandeelhouders 10 % beloofd tegen 2022. Bijgevolg herstructureringen: Eerst in Aalter en Hemiksem, nu zijn Zwevegem en Ingelmunster aan de beurt. Moen wordt volledig gedelocaliseerd naar Tsjechië: het brengt nog meer winst op. De toekomst van honderden werknemers en hun gezinnen wordt op een brutale manier daaraan opgeofferd.

Maar ook de regering en haar partijen dragen een verpletterende verantwoordelijkheid in dergelijke drama’s: Ze voeren een politiek van “pamperen” van de multinationals. Deze krijgen miljarden verlaging van belastingen en verlaging van hun bijdragen aan de sociale zekerheid. Bekaert bv betaalde daardoor in 2017 nagenoeg niets aan belastingen op zijn miljoenenwinsten. Volgens de regering zal dat “jobs, jobs, jobs” creëren. Anders zouden ze vertrekken naar het buitenland….


De PVDA ijvert voor een andere politiek: elke afdanking moet bij wet worden verboden bij bedrijven die winst maken. Een voorstel die we voor het eerst lanceerden naar aanleiding van de afdankingen bij AB Inbev. Winstgevende bedrijven moeten worden weerhouden van afdankingen door de wettelijke bepaling dat ze bij afdankingen alle subsidies en belastingverlagingen moeten terug betalen.

Met de PVDA willen we daarom onze totale solidariteit betuigen met de getroffen Bekaert-werknemers en hun vakbonden in hun terechte strijd voor het behoud van de tewerkstelling in Zwevegem, Ingelmunster en Moen.


Schrijf als eerste een reactie

Gelieve je mail te bekijken voor een link om je account te activeren.

Doe je mee?