Betafence: 80 banen op de helling voor korte termijnwinst aasgierfonds Carlyle Group.

Grote consternatie vandaag bij Betafence in Zwevegem. Op een bijzondere ondernemingsraad heeft de directie aangekondigd dat ze 80 mensen willen ontslaan. Dat is bijna een derde van de werknemers in die vestiging. Het gaat om 52 arbeiders en 28 bedienden. Het personeel reageerde geshockeerd. De reden voor het collectief ontslag is een geplande investering in de vestiging. Nieuwe productielijnen zullen de oude vervangen en samen met de productielijnen moeten ook de arbeiders eruit. De nieuwe lijnen zouden voor een groot deel geautomatiseerd worden. Dit alles moet van de vestiging in Zwevegem een 'center of excellence' maken. 

featured-image-betafence.jpg

De werknemers van Betafence worden zo opgeofferd voor de winsten van de Amerikaanse Carlyle groep die van Betafence in vijf jaar tijd een 'billion dollar company" wil maken om daarna met winst door te verkopen. Diezelfde weg volgde de vorige eigenaar CVC ook al. De problemen van Betafence komen voort uit de strategie van CVC: er werd nagenoeg niets geïnvesteerd. Kosten en lasten werden door CVC doelbewust bij Betafence gelegd. Zo werd het bedrijf verplicht om veel en duur (tot 6%) te lenen bij CVC. Finaal konden ze Betafence voor 720 miljoen euro doorverkopen aan Carlyle. Kassa, kassa. 

Net als CVC is Carlyle een 'private equityfonds' ook wel “aasgierfonds” genoemd. Dat zijn private maatschappijen die geld van pensioenfondsen, verzekeringsmaatschappijen en hele rijke particulieren investeren in bedrijven. Zij willen snel een maximale winst. Bovendien is de Carlyle Group is niet zomaar een investeringsonderneming. Achter Carlyle gaan grote namen schuil, zoals wijlen George H.W. Bush, de ex-president van Amerika en de Engelse ex-premier John Major. De familie Bin Laden heeft aandelen gehad in dit investeringsfonds. De in 1987 opgerichte onderneming lijkt door zijn internationale netwerk van vooraanstaande investeerders en door nauwe connecties met het Witte Huis, het Pentagon en de CIA achter de schermen van de wereld een niet te onderschatten rol te spelen.

Nu wordt er dus wel geïnvesteerd in Zwevegem, maar ten nadele van de werknemers van Betafence. Zij hebben de winsthonger van CVC al betaald met 18 ontslagen en inleveringen en nu worden er weer 80 banen bedreigd. Compleet onrechtvaardig! Carlyle heeft anders wel centen genoeg, De groep zwemt in de cash en  beheert wereldwijd meer dan 85 miljard dollar.