Het strand is van iedereen

Het Oostendse gemeentebestuur (Open VLD, Groen, N-VA en CD&V) besliste dat men deze zomer zijn plaatsje op de populairste stranden, die zich het dichtst bij het centrum en het station bevinden, online zal moeten reserveren. Inwoners van de stad, hotelgasten, huurders van vakantiewoningen en tweedeverblijvers krijgen sowieso voorrang op dagjestoeristen. Dagjestoeristen komen op de allerlaatste plaats. Het publieke domein is dus niet voor iedereen even publiek …

Mits respect voor de gezondheidsregels – uiteraard! – hoort het strand voor iedereen even toegankelijk te zijn en moet de beschikbare ruimte eerlijk verdeeld worden over alle strandbezoekers, vindt de PVDA.

Net op dat punt stellen wij ons vragen bij de manier waarop de zaken aangepakt worden hier in Oostende …

Hoe lang op voorhand zal Pieter, die voor een bedrijf werkt dat de verloren productie van maart en april nu laat inhalen op zaterdagen, moeten reserveren wil hij op zijn enige wekelijkse vrije dag zeker zijn van een plaatsje op het strand?
Mag Anja, een Oostendse heldin uit de zorg die nu in Gistel woont, straks na een lange werkdag niet even gaan uitblazen op het strand?

Voor het uitwerken van het reservatiesysteem schreef de stad aanbestedingen uit, gericht naar commerciële bedrijven die ervaring hebben met crowd control op grote evenementen. Wie zal het prijskaartje daarvan straks betalen, vragen wij ons af.

De stad zal inzetten op een maximale spreiding over de verschillende Oostendse stranden. Op drukke dagen zal de dagjestoerist dus van de trein op de bus of de tram moeten overstappen om zich met de kinderen, badpakken en handdoeken, emmertjes en schepjes naar, bijvoorbeeld, Mariakerke te laten brengen. Dan moet er alleszins extra openbaar vervoer ingelegd worden om de social distancing te garanderen. Gratis bovendien, vindt de PVDA, net zoals voldoende sanitaire voorzieningen, zodat ook mensen met een beperkt inkomen van een dagje strand kunnen genieten.

De stad raadt ook ten zeerste het gebruik van strandzeilen aan, “omdat ze de ideale manier zijn om op een natuurlijke manier social distancing te garanderen”. Privé-actoren mogen ze te koop of te huur aanbieden. Het bestuur zou toch zelf kunnen paaltjes zetten en koorden spannen om de beschikbare ruimte voor iedereen netjes af te bakenen. Zo blijft een dagje strand ook betaalbaar voor minder kapitaalkrachtige mensen.
Elke burger heeft recht op een portie gezonde zeelucht en een dosis strandplezier op de plek van zijn keuze . Oók de dagjestoerist!