Corona: dokter Natalie Eggermont waarschuwt voor flexibiliteit bij de heropstart

Heel wat werknemers melden ons problemen bij de heropstart. Moeilijkheden bij het naleven van de 1,5m afstand in de handel. Onvoldoende beschermingsmidddelen in bepaalde sectoren van de zorg. Maar ook druk vanwege patroons in de industrie om de verloren productie in te halen.

De methodes variëren van overdreven werkdruk, het uitstellen of spreiden van vakantiedagen tot gedwongen overuren. Neem nu CNH. Vanaf nu tot 10 juli wil men er in de late ploeg 90 minuten overwerken - een werkdag van 9,5 uren dus. Staat het bedrijf wel eens stil bij de impact van deze verdergaande flexibilisering op je slaap, op je spijsvertering, op je familiaal en sociaal leven? Dokter Eggermont: “Uit studies blijkt dat ploegenwerk en lange shiften leiden tot verstoring van het slaapritme met als gevolg een hoger risico op hart- en vaatziekten, maagklachten, mentale problemen, sociale uitsluiting en meer arbeidsongevallen. Zeker nu we moeten werken tot 67 neemt de kans op gezondheidsproblemen toe. Ik ben blij dat de mensen weer aan het werk kunnen, maar veiligheid moet nu op de éérste plaats komen. Het is onaanvaardbaar dat de arbeiders de coronafactuur moeten betalen met hun eigen gezondheid.”. En om het nog absurder te maken : nu overuren presteren en dan doppen na het verlof...


Het gaat nochtans goed met het bedrijf dat in 2019 wereldwijd maar liefst 1,454 miljard dollar winst boekte, 355 miljoen dollar meer dan het jaar ervoor. De aandeelhouders kregen 267 miljoen dollar aan dividenden uitbetaald. De net afgetreden CEO Hubertus Mühlhäuser ontving in 2019 een loon van 9,5 miljoen dollar, cash en in aandelen. Daarmee verdiende hij maar eventjes 200 keer meer dan een gemiddelde Belgische CNH-werknemer.
Heel de corona-crisis toont dat we een duidelijke keuze moeten maken: de gezondheid van velen of de winst van enkelen!

Natalie Eggermont is spoedarts bij AZ Delta en wordt vaak aangesproken door arbeiders, bedienden en vakbondsafgevaardigden op de werkvloer.
Wil je meer info of heb je vragen: contacteer Natalie Eggermont: [email protected]