Skip to content

1 meispeech Natalie Eggermont

1 meispeech Natalie Eggermont

Kameraden, 1 mei is elk jaar een bijzondere dag voor ons, als Partij van de Arbeid. 
Een dag waarop we de eisen en dromen van de werkende klasse in de spotlights zetten. 
Met PVDA strijden we vandaag voor eerlijke belastingen. 

Omdat wij niet willen dat kinderen met een lege brooddoos naar school gaan
Omdat wij niet willen dat gezinnen hun energiefactuur niet kunnen betalen
Omdat wij niet willen dat gepensioneerden niet de zorg krijgen die ze nodig hebben, omdat ze bang zijn dat ze die niet kunnen betalen
Omdat wij niet willen dat mensen in de kou blijven staan omdat hun bushalte wordt afgeschaft

Het mag niet blijven bij loze beloftes. De superrijken moeten eindelijk hun eerlijk deel bijdragen. De Vivaldi regering heeft veel beloofd maar weinig gedaan: de allerrijksten bleven buiten schot. Wij zeggen: de politiek moet eindelijk het geld durven halen waar het zit, in plaats van bij de gewone mensen. Tax the rich!

Oxfam publiceerde vandaag nog een studie waaruit blijkt dat grote Belgische bedrijven effectief amper belastingen betalen in ons land. Ze analyseerden de belastingen van de 45 grootste Belgische bedrijven in de periode 2017-2022. Wat blijkt? Het effectief belastingtarief van de helft van die bedrijven nog geen 15% bedraagt. Volgens Oxfam betalen 15 Belgische grootbedrijven zelfs minder dan 5% belastingen. Welke zelfstandigen of KMO kan dit evenaren? De kleine man of vrouw betaalt veel belastingen, maar die giga-bedrijven krijgen allemaal voordelen. Dat is toch niet normaal? Wij zeggen heel duidelijk: iedereen moet eerlijk zijn deel betalen. Het is hoog tijd om de fiscale achterpoortjes te sluiten. 

Kameraden, vorige week brachten we nog iets nieuws aan het licht: de riante vertrekpremies van politici. Als een gewone werkmens ontslagen wordt, dan krijgt die een werkloosheidsuitkering. Maar als politici niet herverkozen geraken in het parlement, dan hebben ze voor zichzelf een vertrekpremie geregeld. Tot 250.000 zelfs 500.000 euro : Het is te zot voor woorden En ze doen er allemaal aan mee: liberalen, socialisten, christen-democraten, groenen, N-VA én het Vlaams Belang.

Mensen zijn het beu en ze hebben gelijk. Ze stemmen daar in Brussel schaamteloos allerlei wetten om het leven voor zichzelf makkelijker te maken. Kijk naar Maggie De Block. Die strijkt niet alleen een dikke 300.000 euro op. Ze kondigt ook aan dat ze op haar 62 op pensioen gaat om “voltijds oma” te worden. Dezelfde Maggie De Block die voor de verhoging van de pensioenleeftijd naar 67 jaar stemde en toen zei dat iedereen langer moet werken. Je moet dat toch maar durven?!

Ons dossier heeft al direct impact: twee politici lieten al weten dat ze maar de helft van hun premie zullen opnemen. Het is al een begin.  Wij nemen ze niet op en willen ze helemaal afschaffen. En wij gaan door: tot er een einde komt aan al die politieke privileges. 

Beste vrienden, 1 mei is ook een belangrijke dag, waar we de éénheid van de werkende klasse vieren. En waar we vandaag meer dan ooit nood aan hebben, is een links beleid, met een links front. Een beleid op mensenmaat. 

Sommigen blijven herhalen dat de PVDA liever aan de zijlijn blijft staan en geen enkele concrete oplossing voorstelt. Dat is zever. 

Kijk naar de btw-verlaging op energie naar 6%, de verhoging van het minimumpensioen of het noodfonds in de zorg. Wie heeft hier strijd rond gevoerd, samen met de vakbonden, én gewonnen? Wie dwong de afschaffing van de graaipensioenen van politici af?

Wat met onze voorstellen voor een miljonairstaks, het verhogen van de lonen of het afschaffen van de vertrekpremies van politici? Zijn dat dan geen concrete oplossingen? 

We zien vandaag al hoe we met de PVDA het debat naar links trekken. Neem nu de miljonairstaks. Tien jaar lang stonden wij alleen, met onze oproep om het geld te gaan halen waar het zit. In het begin van de campagne waren alle andere partijen nog tegen een miljonairstaks. Maar we zien de verandering. 
De socialisten en groenen hebben ondertussen elk een eigen voorstel. En als we de stemtest mogen geloven, dan zijn zelfs de liberalen akkoord dat mensen met een groot vermogen meer belastingen moeten betalen (lacht). Wie had dat gedacht?

Dat is geen toeval, beste vrienden en kameraden. Dat is door onze druk. Niemand kan vandaag ontkennen dat de PVDA meer dan ooit te voren weegt op het debat en concrete overwinningen afdwingt.

En wij willen nu samen met linkse partijen en de vakbonden werk maken van een echt links beleid. 

Dat betekent dat Vooruit een keuze moet maken: ofwel een linkse samenwerking met de PVDA, ofwel haar alliantie met de N-VA. Gisteren in haar 1 mei speech keek Melissa Depraetere opnieuw naar rechts. 

Wij blijven de hand reiken. Om samen te ijveren voor een echte miljonairstaks, vrije loonsonderhandelingen en een terugkeer van de pensioenleeftijd naar 65 jaar. 

Vandaag is de trieste waarheid dat als je Vooruit kiest, je er de N-VA gratis bij krijgt.
N-VA, de partij met een door en door asociaal besparingsprogramma. De partij die van 4 miljard besparingen op zorg een centraal programmapunt maakt. De partij van de indexsprong en de aanval op onze pensioenen. De partij die rijdt voor de ultra-rijken en elke vorm van eerlijke belastingen blokkeert.

Maar dat kan veranderen, beste vrienden. 

Ik zeg vandaag duidelijk op 1 mei tegen alle linkse mensen, vakbondsleden en progressieven: we kunnen een links alternatief opbouwen.
Wij bewijzen vandaag al in Zelzate en Borgerhout  - waar wij samen besturen met Vooruit – dat we goed kunnen samenwerken. Dat het anders kan. 

Wij zijn dé strategisch linkse stem op 9 juni. 
Een stem op PVDA is een stem voor een linkse kracht, die druk zet en verandering afdwingt. 
Een stem op de PVDA is een stem vóór linkse samenwerking en een links blok dat een breekpunt maakt van eerlijke belastingen en koopkracht.

We zitten in de laatste rechte lijn voor de verkiezingen. 
Ons land heeft meer dan ooit nood aan een sociaal alternatief.

Een alternatief dat terug hoop en perspectief geeft aan de mensen. 
Dat een antwoord biedt op de roep van de mensen voor een andere politiek.
Een alternatief dat terug naar boven durft te kijken: naar de grote multinationals, naar de multimiljonairs en de heersende klasse. 
In plaats van naar beneden te stampen, naar de kwetsbaren in onze samenleving.

Wij zijn dé drijvende kracht voor een andere, linkse politiek. De PVDA staat altijd aan jouw kant. Een fijne dag van de arbeid allemaal!