Nieuws - PVDA West-Vlaanderen

5 redenen waarom de herstructurering bij Bekaert Ingelmunster onaanvaardbaar is - West-Vlaanderen

Geschreven door Admin | 9 december 2020

Gebroken beloftes


De directie verkocht de vorige herstructurering als een voorwaarde voor de toekomst van Bekaert Ingelmunster. Ze beloofden dat er er in 2020 geen ontslagen meer zouden vallen. Nu er 160 jobs dreigen te verdwijnen zien we dat hun beloftes niets waard zijn.


Jobbehoud


Om een toekomst voor Bekaert in Belgiƫ, in Zwevegem te garanderen, is het cruciaal om voor elke job in Ingelmunster te vechten. Mensen die worden afgedankt bij Bekaert komen nadien vaak in minderwaardige jobs terecht. Als Ingelmunster sluit, dan wordt wordt ook Zwevegem bedreigd.


Kennis in huis houden


In Ingelmunster is er op vlak van machinebouw een grote kennis en ervaring. Het is een slecht idee om die uit te voeren naar het buitenland. Het is net een voordeel om die hier vlakbij Zwevegem te hebben. Een voorbeeld: tijdens de eerste lockdown hadden we een tekort aan mondmaskers, nu zijn we afhankelijk van het buitenland voor voldoende testen. Dat is toch geen gezonde situatie?


Winstbejag


Er is geen enkele economische reden om nu weer de botte bijl boven te halen om in de kosten te snijden. Bekaert kondigde begin november nog fier aan dat de bedrijfswinst voor 2020, ondanks corona even groot zal zijn als vorig jaar: 238 miljoen euro. Tijdens de coronacrisis hebben ze ook nog eens kunnen profiteren van de soepele overheidssteun. Onder andere door bedienden en kaderleden op tijdelijke werkloosheid te zetten kon Bekaert nog 17 miljoen euro kosten uitsparen.
Vorig jaar moesten de werknemers bloeden om winstgevendheid van 5,6% naar 7% op te trekken, maar nog is het niet genoeg. Nu gebruikt men de coronacrisis als excuus om nog eens 160 mensen op straat te zetten en zo de winst richting 10% te krijgen. Ter vergelijjking: op ons spaarboekje krijgen wij maar 0,1%. Zo wordt 2020 een boerenjaar voor de aandeelhouders, maar een rampjaar voor de werknemers.


Winter van solidariteit


In deze coronatijden hebben ontelbare families het moeilijk op financieel, mentaal en familiaal vlak. Deze winter zetten een massa mensen zich in om elkaar te helpen. En wat doen zij die het niet nodig hebben? De allerrijksten van onze maatschappij? Voor wat extra winst nog 160 mensen in de problemen brengen.