Bekaert en Barco bij grootste dividendbetalers van België

Bekaert en Barco bij grootste dividendbetalers van België

29 maart 2021

De Tijd berichtte dit weekend dat de dividenden fors omhoog gaan. Beursgenoteerd Brussel laat over boekjaar 2020 6,3 miljard euro naar de aandeelhouders vloeien.

In de lijst van grootste dividendenbetalers, vinden we twee West-Vlaamse multinationals terug: Barco en Bekaert. Zelfs in het slechtste economische jaar in de naoorlogse geschiedenis konden zij hun aandeelhouders verwennen met een ruim dividend. Voor de werknemers daarentegen is een loonsverhoging van 0,4% het maximum.

Staaldraadtrekker Bekaert keert 60 miljoen euro uit. Ondanks dat het bedrijf beroep kon doen op de gulle overheidssteun tijdens coronajaar 2020, ging Bekaert in december toch over tot een herstructurering en sloot de afdeling in Ingelmunster. 160 Jobs weg. Die afdankingen passen in een wereldwijde strategie van Bekaert om de winstgevendheid op te krikken. Snijden in de kosten, en de werknemers nog sneller en flexibeler laten werken zijn daarin cruciaal. Bekaert maakt van de crisis gebruik om zijn positie als marktleider te verstevigen en ‘lean and mean’* te worden.

Technologiegroep Barco behoudt z'n dividend op hetzelfde niveau als in topjaar 2019. Het was nochtans geen goed jaar voor Barco. Door de sluiting van de cinema’s en de evenementen, hebben werknemers uit de afdeling Entertainment veel moeten doppen, met een fors loonverlies tot gevolg. Toch keert Barco 33 miljoen euro uit. Brabantse industrieel en sinds kort ook Belgiës nieuwste miljardair Charles Beauduin zal tevreden zijn. Hij is eigenaar van de West-Vlaamse textielmachineproducent Vandewiele en controleert 18 % van Barco. Hij kan weer enkele miljoenen toevoegen aan zijn bankrekening.

En de werknemers? Hun lonen mogen de komende twee jaar met maximum 0,4% stijgen. Dat is niet ernstig. Ten eerste: het is hun arbeid die de rijkdom voortbrengt. Door hun arbeid kunnen Bekaert en Barco samen 90 miljoen euro uitdelen aan de aandeelhouders. Bovendien, benadrukt PVDA-voorzitter Peter Mertens: “Het is niet normaal dat in deze bedrijven de lonen geblokkeerd worden met een armzalige loonsverhoging van maximaal 0,4%. Het zijn de werknemers die de bedrijven draaiende houden. Velen van hen zijn ondanks de coronacrisis hard blijven werken, anderen hebben inkomen verloren. Het minste waar zij vandaag recht op hebben is een reële loonsverhoging.”

De cijfers bewijzen dat het kan. Voor 5 miljoen euro kan Bekaert al een loonsverhoging van 3% geven. Bij Barco zou een loonsverhoging van 4% het bedrijf 5 miljoen euro zou kosten. Dan cashen de aandeelhouders nog altijd 28 miljoen euro, evenveel als in pre-coronajaar 2018.

Leden van PVDA West-Vlaanderen trokken de voorbije weken naar beide bedrijven en haalden honderden petities op voor een échte loonsverhoging in plaats van kruimels. Teken ook op http://www.pvda.be/geen-kruimels

 

*’lean and mean’: managementmethode waarbij efficiëntie ten top gedreven wordt om zo de kosten zo laag mogelijk te houden. Ook wel de ‘Japanse methode’ genoemd waarbij men zo veel mogelijk wil produceren in zo weinig mogelijk tijd met zo weinig mogelijk arbeiders.