PVDA roept op tot boycot van Israëlische goederen door stad Brugge na bewijs van aankopen Brugge gelinkt aan conflict Israël-Palestina
3 december 2024
Burgemeester Dirk De fauw (CD&V) zei op de gemeenteraad van november 2024 dat een boycot op producten uit Israëlische gebieden of van bedrijven die winst maken op de kolonisatie van Palestina ‘niet nodig’ is, want er zijn geen linken tussen het aankoopbeleid van Groep Brugge (Stad, OCMW, politie, onderwijs en de daaraan gelinkte maatschappijen) en het conflict in Israël. Onderzoek van de PVDA in Brugge betwist het standpunt van het Brugs stadsbestuur. “Er zijn minstens twee bedrijven waar Stad Brugge mee handel voert die op verschillende boycotlijsten staan als bedrijven die winst halen uit de kolonisatie van Palestina. We kunnen dat niet zomaar negeren”, aldus Stephen Brigitta, voorzitter van PVDA Brugge.
Zo heeft de Raad Van Bestuur van het AZ Sint-Jan in augustus 2024 beslist met het Israëlische Teva Pharmaceuticals te werken voor de levering van verschillende medicijnen. Dimitri Vanliefde, woordvoerder van PVDA Brugge, en zelf werkzaam in de zorg in Brugge: “De keuze voor Teva is zeer schrijnend als Brugge neutraal wil blijven in het conflict. Teva is dat hoegenaamd niet. Het kiest openlijk de kant van Israël in het conflict in Palestina en verschillende Israëlische militaire leiders staan op de loonlijst van Teva. Deze aankoop is nog meer onbegrijpelijk omdat er voor het medicijn van Teva, Tevagrastim, nog verschillende andere opties zijn die even werkzaam zijn. Er is al lang een oproep tot boycot van Teva in de medische wereld, het is zeer jammer dat Brugge dit niet volgt.”
Daarnaast wijst de PVDA op verschillende aankopen bij het Duitse Siemens, dat via haar investeringen in het Israëlische energienet, spoornet en gevangeniswezen verschillende projecten heeft die de soevereiniteit van de Palestijnse gebieden in Israël schenden. Dat gaat in tegen het internationaal recht. Brigitta legt uit: “De beveilingscentrale en de toegangscontrole voor Brusk en Bron zullen geïnstalleerd worden door Siemens, zoals in het verleden ook al gebeurd is voor de inbraakdetectie in de andere gebouwen van de stad. De verantwoording van de stad is dat Siemens de enige firma is die alle verschillende aspecten van de alarmcentrale met elkaar kan laten communiceren. Op het moment dat de stad die beslissing maakte, was echter al duidelijk wat de impact van Siemens op de kolonisatie is, en werd dat niet meegenomen in de discussie. Dat zou voor een stad die zich tegen racisme en apartheid verzet toch ook een argument moeten zijn om de gunning van zo’n belangrijke infrastructuur te herbekijken.”
De PVDA roept op om de bestaande gunningen in te trekken en werk te maken van alternatieven. Om dit in de toekomst te vermijden pleit PVDA in navolging van het platform SOS Palestina om een boycot goed te keuren van producten van bedrijven die winst maken op de kolonisatie van Palestina.