Skip to content

PVDA Kortrijk voert actie aan openluchtzwembad Abdijkaai

PVDA Kortrijk voert actie aan openluchtzwembad Abdijkaai

Woensdag 31 augustus voerde PVDA Kortrijk actie aan het openluchtzwembad Abdijkaai te Kortrijk. Het nieuwe schooljaar stond voor de deur en het was de laatste woensdagnamiddag dit jaar dat het zwembad open is. Jammer, volgens PVDA, die vraagt dat het zwembad weer open gaat van begin mei tot midden september, en volledige dagen, zoals het vroeger was.

"We beleven hittegolf na hittegolf. Even kunnen gaan zwemmen doet dan toch enorm deugd? Bovendien is dit prachtig zwembad een belangrijke ontmoetingsplek voor jong en oud, waar mensen kunnen samenkomen en even stoom afblazen", licht PVDA woordvoerster Natalie Eggermont toe. "Er is grote nood aan betaalbare plaatsen om te zwemmen in Kortrijk. In Lago Weide betaalt een gezin uit Kortrijk met twee kinderen maar liefst 47,6 euro voor een zwembeurt... Uit een snelle bevraging op sociale media blijkt dat Kortrijkzanen door de hoge prijzen gaan zwemmen in Wevelgem, de Gavers of zelfs in Moeskroen. Dat is toch jammer voor een Stad die in 2018 nog Europese sportstad was?"

"Het is dubbel pijnlijk dat het zwembad zo weinig open is, gezien de belangrijke subsidies van Stad Kortrijk en de forse prijsstijgingen die dit jaar werden doorgevoerd," vult Eggermont aan. "Een 50-beurtenkaart ging van 107 euro naar 175 euro, dat is een stijging van 63 procent. Ondanks al die extra inkomsten blijven de openingsuren zeer beperkt."

PVDA verzamelt in de cafetaria van het zwembad voor een levend spandoek. Na sluitingstijd openen de actievoerders een nieuw openbaar zwembad op de parking, met peuterbadjes en standstoelen, als nog enig overblijvend betaalbaar alternatief in Kortrijk als de Abdijkaai de deuren sluit.