Skip to content

Referendum Stad Kortrijk stelt de verkeerde vraag : sneller naar 100% LED, dat is de discussie

Referendum Stad Kortrijk stelt de verkeerde vraag : sneller naar 100% LED, dat is de discussie

Op de vraag van Stad Kortrijk of de straatverlichting weer aan moet, antwoorden we met PVDA duidelijk: JA!

Er zijn veel studies die aantonen dat openbare verlichting belangrijk is om ons veilig te voelen in de stad. Dat is ook wat wij horen van de mensen: om ‘s ochtends met je fiets naar het werk te gaan voor de vroege shift, om als vrouw ‘s avonds laat in de stationsbuurt te wandelen als je van de trein komt, … Verlichting is belangrijk. Het is toch een taak van een overheid dat burgers zich veilig voelen?

“Aan of Uit” is een simplistische en foute discussie. Volgens PVDA is de échte discussie de ambitie van Stad Kortrijk om over te schakelen naar 100% dynamische LED-verlichting en de nood aan een doordacht verlichtingsplan.

De uitdaging is om snel werk te maken van de verLEDding. LED-verlichting verbruikt de helft minder energie en maakt het mogelijk om dynamisch te werken, met timers en sensoren. Dát is de toekomst. En daarbij hoort ook een doordacht verlichtingsplan. Het is niet “alles aan” of “alles uit”: de stationsbuurt is anders dan een woonwijk of een natuurgebied. Zoals het motto van Natuurpunt luidt: “Het juiste licht, op de juiste plaats en enkel op het juiste moment”.

Voor ons mag de ambitie op dat vlak heel wat hoger. Stad Kortrijk heeft momenteel 29% LED-verlichting en loopt daarmee achter op het Vlaams gemiddelde (35%). De ambitie is nu 100% LED tegen 2028 - nog 5 jaar! Terwijl ze in Gent het licht weer aansteken en de ambitie qua verLEDding optrekken: daar gaan ze achtduizend lampen vervangen tegen eind 2024. In Kortrijk zijn er nog elf duizend te doen. Onze visie: laat ons die ambitie optrekken en mikken op 100% LED tegen eind 2025. Dát is de vraag die Stad Kortrijk had moeten voorleggen aan haar burgers. Waarom zouden we nog wachten tot 2028 om het licht weer aan te leggen?!

En nog dit. Door het simplistische “Aan of Uit” gaat Stad Kortrijk met dit referendum de essentie uit te weg en negeert ze haar eigen verantwoordelijkheid om werk te maken van een doordacht plan en de overschakeling naar dynamische LED-verlichting. Zo zetten ze ook weer bevolkingsgroepen tegen elkaar op, zoals met het referendum over de autoloze zondag. Natuurverenigingen zien de lichten nu liever uit, maar vrouwenbewegingen willen de lichten liever aan. Ze staan tegenover elkaar, terwijl we verenigd zijn in onze eis voor een doordacht plan met aangepaste verlichting. PVDA Kortrijk zal dus samen met de natuurverenigingen en de vrouwenbewegingen de komende maanden campagne voeren voor waar het echt over gaat: ambitie voor mens én milieu.