Skip to content

Voor meer dan 8000 West-Vlamingen zijn eerlijke belastingen prioritair

Voor meer dan 8000 West-Vlamingen zijn eerlijke belastingen prioritair

Vijf maanden lang trokken we met de PVDA de boer op met onze “Grote Bevraging” om te peilen naar de mening van de bevolking. In de provincie West-Vlaanderen vulden maar liefst 8164 mensen de bevraging in. 

“Dat is een ongezien aantal voor een enquête door een politieke partij,” zegt federaal lijsttrekker Natalie Eggermont. “En dat leverde alvast één duidelijk resultaat op: voor de West-Vlaming zijn eerlijke belastingen topprioriteit. Het is hoog tijd voor een eerlijke bijdrage van de superrijken en multinationals.” Hieronder geven we je al kort enkele zaken mee, maar wil je er mee over weten? En mee de PVDA aan die eerste zetels helpen? Dan nodigen we je graag uit op 1 van de 15 stops van onze “on tour” in West-Vlaanderen. Hier vind je daar alle info over. 

Eerlijke belastingen
Naast de open vraag “Wat zou jij het eerst veranderen, als jij het voor het zeggen had?” werd gevraagd om zes nationale thema’s (koopkracht, eerlijkere belastingen, wooncrisis, klimaatprobleem, politieke zelfbediening en waardig werk) te rangschikken volgens belangrijkheid. Zowel op de open vraag als in de top drie van belangrijkste thema’s, komen eerlijke belastingen er als eerste prioriteit uit.

“Dit bevestigt voor ons wat we al een tijdje horen: veel mensen hebben het gevoel zelf te veel belastingen te moeten betalen, terwijl de grootste bedrijven en de superrijken de dans ontspringen,” zegt Eggermont. “De Vivaldi-regering verhoogde de accijnzen op energie, maar ons voorstel voor een miljonairstaks kan niet op voldoende steun rekenen binnen het parlement. Dit terwijl - volgens een onderzoek deze week - maar liefst drie vierde van de Belgen een miljonairstaks wel genegen is.” De drie voorstellen voor eerlijkere belastingen zijn allemaal populair. Opvallend veel respondenten kozen ook de optie “andere” om te kunnen antwoorden dat ze alle drie de antwoorden een goed idee vinden. “Het is duidelijk dat er een breed draagvlak is voor een vermogensbelasting voor de 1% rijksten en voor een correcte bijdrage van de grote multinationals.”

Koopkracht en klimaat
Na eerlijke belastingen komen koopkracht en het klimaatprobleem als twee volgende prioriteiten naar voren, met telkens één eis die er duidelijk uitspringt als het meest populair. “Veel mensen voelen dat de winkelkar duurder wordt en basisbehoeften als energie een steeds grotere hap uit het budget betekenen,” zegt Natalie Eggermont. “Dat de eis voor prijsblokkering van basisvoeding en energie zo populair is, hoeft dan ook niet te verbazen. Hoewel de Vivaldi-regering zich op de borst klopt dat ze de koopkracht van de mensen beschermd heeft, geven velen aan dat ze het moeilijk hebben om de eindjes aan elkaar te knopen. Er zijn nochtans maatregelen die snel genomen kunnen worden. Zoals 0% BTW op voeding en basisproducten bijvoorbeeld. Voor elke winkelkar van 200 euro betekent dat een besparing van 12 euro.”

Jongeren en de wooncrisis
Een laatste opvallend resultaat zien we bij de jongeren onder de dertig jaar. Gevraagd naar hun prioriteiten, staan ook eerlijkere belastingen op één, maar daarachter volgt meteen de wooncrisis. “Het is duidelijk dat het voor jonge mensen een grote uitdaging is om een betaalbare woning te vinden,” zegt Eggermont. “We zien dat ook in de cijfers van de recente vastgoedbarometer. In 2023 daalde de verkoop van huizen en appartementen het meest in onze provincie en toch stegen de verkoopcijfers. De gemiddelde leeftijd van kopers gaat omhoog, omdat jonge mensen het gewoonweg niet meer kunnen betalen. En die liggen daar duidelijk wakker van, zoals blijkt uit onze enquête.”