Skip to content

PVDA verzet zich tegen sluiting kleine materniteiten in West-Vlaanderen

PVDA verzet zich tegen sluiting kleine materniteiten in West-Vlaanderen

⁉️ Volgens minister van volksgezondheid Maggie De Block kan 1 op 6 materniteiten sluiten omdat ze niet genoeg opbrengen. Een materniteit is nochthans een onderdeel van een basisziekenhuis en moet zich dicht bij de bevolking bevinden In West-Vlaanderen gaat het om AZ Delta campus Menen, Sint-Andries Tielt, AZ Delta campus Torhout, AZ Sint-Jan Oostende campus Henri Serruys en AZ Zeno Knokke. "Koester die kleine materniteiten" zo zegt PVDA volksvertegenwoordiger Sofie Merckx. Zij nam het vandaag in de Kamer op voor een gezondheidszorg op mensenmaat, niet op centenmaat.

Het doel van het sluiten van kleinere kraamklinieken en het optrekken van het aantal jaarlijkse bevallingen? "Schaalvoordelen", een chique woord voor meer economische voordelen realiseren door op grote schaal te werken. Om te bepalen of een kraamafdeling “kostenefficiënt” is, werd er gekeken naar de verhouding tussen het aantal bevallingen en het aantal bedden. Maar als je niet genoeg bekwame vroedvrouwen, verpleegkundigen, gynaecologen en anesthesisten hebt, dan kun je nog zo veel bedden hebben als je wilt. Als we 100 leerlingen in één klas zouden zetten, dan zou het onderwijs ook kostenefficiënter zijn!


Algemeen directeur Frank Lescrauwaet van kraamkliniek AZ Zeno in Knokke torpedeert in Het Laatste Nieuws (16/01/2020) de aanbevelingen van het KCE. "We hebben de balans gecheckt van de zeventien ziekenhuizen waarvan ze de kraamafdeling willen sluiten. Op één na zijn ze winstgevend - terwijl 40% van alle ziekenhuizen verlies maakt. Blijkbaar wil men besparen waar winst wordt gemaakt. Efficiëntie dient hier als dekmantel.”


Als kleine materniteiten sluiten, dan betekent dat een verhoging van de werkdruk van andere materniteiten. Nu al lopen vroedvrouwen zich de benen onder het lijf. Voor Minister De Block klinkt dit rapport nu als muziek in de oren, omdat het helemaal past in het neoliberale rendementsdenken waarin alles “efficiënter” kan. Maar over het aanwerven van extra personeel wordt met geen woord gerept.


Het is trouwens wel straf dat minister De Block zegt dat ze de besparingen op materniteiten ergens anders wil gaan inzetten. De Block, nochtans zelf arts, voerde in de vorige regeerperiode een besparingsbeleid in plaats van te investeren in kwaliteitsvolle zorg. Ze verhoogde de prijs van medicamenten, ze was tegen de wijkgezondheidscentra en verminderde het personeel in kinder- en jeugdpsychiatrie. Haar plan om ziekenhuizen meer te doen samenwerken, zorgde ten slotte voor nog meer werkdruk voor het personeel.


PVDA kiest voor een ander model. Wij zijn de partij van de gratis Geneeskunde voor het Volk, van het kiwimodel dat voor véél goedkopere medicijnen kan zorgen. Door de strijd van de witte woede naar het parlement te brengen hebben we 67 miljoen euro kunnen vrijmaken voor een noodfonds voor de zorg.


Voor ons is het duidelijk: het behouden van de kleine kraamafdelingen is een politieke keuze, een keuze voor een gezondheidszorg op mensenmaat, niet op centenmaat.


Lees onze volledige visie op gezondheidszorg hier: https://www.pvda.be/solidariteit_is_goed_voor_de_gezondheid